Köksrenoveringen är igång

Vi vet, det var otroligt längesen vi uppdaterade bloggen. Det beror inte på att inget har hänt i krukmakeriet. Hösten tog vi det lite lugnt precis som vi skrev vi skulle. Sen hände lite saker och all vår tid och ork gick till att bara få runt allt med familjen och vardagen.
Vi bestämde oss ändå för att i november lite lugnt börja med köket, tömma det från allt och plocka ut inredningen. I januari började sen Janne att riva och dra ner väggar, golv och tak. Precis som med allt annat i detta hus, konstaterade vi att det var bara att ta bort allt och börja om.
Köksdelen är trots allt den delen av huset som är hyfsat nyutbyggd, tyvärr upptäckte vi snabbt att det inte har gjorts på rätt sätt. Bjälkarna i golvet log till viss del rätt mot marken och Janne gav sig på att gräva ut de delarna för hand.
Elen visade sig vara en ren katastrof, helt felkopplad och rent ut sagt livsfarlig.
Vi kunde även se varför möss och råttor kunnat ta sig in utan problem och varför det varit så svårt att hålla värmen. Ingen eller tunn isolering och stora springor och hål rakt ut. Så klart toppen för ohyran, men nu får det vara stopp.
Det har under vintern varit massor med möss i huset och helt hopplöst, trots fällor och gift. Men när Janne väl fick täppt igen alla hål och slutligen gick över med fogskum överallt blev det betydligt bättre.
Nu när orken är tillbaka ska vi försöka uppdatera oftare. Här kommer renoveringen från December fram till förra helgen. Även om första bilden visar ett kök som ser helt okej ut, var det inte så när man tittade närmare och började riva. Bl.a var köksfläkten inte kopplat till verken utblås eller hade kolfilter i sig, den satt med andra ord bara där för att det skulle se bra ut, fyllde inte funktion alls.
Gasspisen var en gammal gasspis från en husvagn och absolut inte godkänd för att vara inne i ett bostadshus. Dessutom med gasoltuben under spisen.

Före






                     Utrivning av det gamla pågår. Majken var en riktig hejare med kofoten.

Jag hade ett önskemål inför den här renoveringen och det var att täcka och stänga dörrar så vi skulle slippa få in all renoveringssmuts i hela huset. Har nu fått storstäda hela krukmakeriet flera gånger, först när vi tog över och sen vid varje renovering och då menar jag inte lite dammsugning. Renoveringssmuts sätter sig överallt, slutar med att man får våttorka allt, även väggarna och sen tvätta alla textilier. Janne körde ganska mycket själv därnere under vintern då det helt enkelt var för stökigt och för kallt för oss andra att vara där. När jag sen slutligen kom dit, var det så klart smuts precis överallt. Efter att ha låtit en del och sagt att Janne fick städa allt själv den här gången, stod jag där ändå och damma och torkade av allt igen. Nu är det städat i de rum där vi kan stänga till och det går att vistas i övriga huset utan att bli helt smutsig.

Trä mår inte bra av att ligga direkt mot fuktig jord, till slut kommer det börja murkna. Det brukar då börja med dålig lukt inomhus och senare golv som sviktar.




Nu finns det tjockt med isolering i golvet, där det tidigare inte fanns något och bra med avstånd mellan jorden och bjälkarna.
Man kan även se att Janne hr dragit om avlopp och vatten då vi tänker flytta vasken en bit bort.

Som ni ser är bjälkarna förstärkta med kortlingar för att få bort svikten som tidigare fanns i golvet.


Nytt spångolv och längre fram blir det ett innergolv på detta.





Den gamla gipsen revs ner från väggarna och även om det här fanns isolering så var det inte mer än 4 cm tjockt och massor med köldbryggor då man lämnat springor mellan.
Vi fick aldrig med någon bild av taket, men när gipsen drogs ner kunde man se vart råttorna hade trivts. Isoleringen var mer råttbajs och kiss än isolering och Janne hade stora problem när han skulle dra ner det. För hur drar man ner något uppifrån, utan att allt ramlar ner över huvudet på en?

Nej, vi planerar inte att styck någon här inne, Det har bara kommit upp ångplast på väggarna och plötsligt blev det behagligt och varmare inne.

OSB skivor upp, för att göra det lättare att sen sätta upp det nya köket.




Nytt gips och nydragen el av vår elkille.

Lite specialanpassning vid skorstenen till vedspisen. Tidigare var järnröret helt öppet och fruktansvärt varm vare gång vi eldar. Lätt att bränna sig, även om det gav skön värme till köket.


Färdiggipsat och hyfsat städat.

Den här helgen blir det dock inget mer byggande på köket. Fix med bil fick gå före. Men nu är vi framme där jag börjar tycka det är kul. Måla, nytt golv och bygga kök. Snart dags för en runda till Ikea och skaffa kök och sen är det klart.
Tyvärr går det inte riktigt så snabbt, men snart kan vi njuta av ett nytt, fräscht kök, utan livsfarlig el, opålitlig gasspis och musbajs.
Ses snart igen!







Kommentarer

Populära inlägg