"timellare"

Nu vill jag förklara begreppet "timellare" och göra detta med ett par exempel från huset och de tidigare ägaren.
"Timellare" kom från när det blev poppis med inredningsprogram och gör det själv program på tv. Plötsligt skulle alla börja fixa själv hemma, både stora och små projekt, inte bara måla och tapetsera, utan bygga om, byta kök, installera badrum m. m. Jag vill ändå påstå att alla kan lära sig att renovera, men det krävs engagemang, vilja att lära sig och förmågan att hitta rätt kunskap. Tyvärr har dessa program ofta gjort att många tror att det är så snabbt och lätt att bygga om hemma. Man missar helt att det tar tid, massor av tid om man inte är van, det tar energi och är man en familj, med barn blir det lätt irritation och frustration. Det blir rörigt och smutsigt hemma och det kan kosta mer än vad man tror i både pengar, tid och relationen i familjen.
"Timellare" innebär att man gör saker man inte har koll på, har man tur ser det okej ut vid första blicken, men synas det upptäcks mycket missar och ofta så stora misstag att det får konsekvenser längre fram.

Nu ska ni få några exempel på detta:
I det lilla rummet som vi just nu håller på med hade man lagt nytt golv, satt renoveringsgips och målat. Enligt säljaren var detta rum nyrenoverat och helt klart.
Golvet skrev jag om i förra inlägget, som exempel på att göra fel kan få konsekvenser längre fram. Men det fattades även lister och de lister som var uppsatta var kapade och gerade väldigt lustigt. Gipset runt dörren ut var inte heller tillsågat, utan det hade man lämnat halvklart.

Ytterdörren berättade säljaren att de hade bytt och satt in en ny. Det finns ställen där det inte är okej att skarva. Om man inte har foder så det räcker runt dörrhålet utan att skarva, då åker man och köper mer. Om man inte har lister att sätta runt dörren som räcker dels utan skarvar eller räcker överhuvudtaget, då åker man och köper mer. Det är inte okej att skarva och det är inte okej att sätta olika lister. Vet inte hur tydligt det syns, men det är olika profiler på listerna.
Däremot roade vi vår "elkille" ordentligt när han såg detta, han menade att han har varit på många byggen och många hem, men aldrig sett någon misslyckas så totalt med sina lister.
Det här var bara två av alla de exempel som finns i huset på lustigheter. Självklart ska man prova på att göra saker i sitt hem och man ska även få lov att göra fel och göra om, men man lämnar inte saker av lathet och man måste lära sig sina begränsningar och när det är dax att ta in proffs och be om hjälp.

Kommentarer

Populära inlägg